Straipsniai

Kovo 12-oji - Pasaulinė glaukomos diena

Kovo 12-oji – pasaulyje žinoma kaip Glaukomos diena.  Lietuvos nacionalinei glaukomos sąjungai pasiūlius, 2008 m. kovo 6 dieną pirmą kartą paminėta Pasaulinė glaukomos diena ir Lietuvoje.
Glaukoma – lėtinė akių liga, kurios laiku nediagnozavus ir nepradėjus gydyti, galima apakti. Apakimas glaukomos atveju yra neišgydomas, nes liga pažeidžia regos nervą ir tinklainės nervines ląsteles. Susirgus glaukoma, pamažu siaurėja akiplotis, darosi sunku orientuotis aplinkoje, nes žiūrima  tarsi  „pro vamzdį”. Tai klastinga liga, sergantieji ilgą laiką net nežino, jog serga glaukoma, nes pradinėse stadijose ši liga dažniausiai nesukelia jokių nepatogumų.  Ja  užsikrėsti negalima, tačiau ji gali būti paveldima. Glaukoma susirgti didesnę galimybę turi tie asmenys, kuriems yra diagnozuotas cukrinis diabetas, trumparegystė, migrena, arterinio kraujospūdžio svyravimai.
Ši liga dažniau nustatoma 65 metų ir vyresniems gyventojams, ji dažniau diagnozuojama  moterims nei vyrams bei mieste gyvenantiems gyventojams.
Profilaktinių priemonių, padedančių išvengti glaukomos išsivystymo, nėra. Tačiau galima diagnozuoti ligą ankstyvose stadijose, kai didesnė tikimybė išsaugoti geras regėjimo funkcijas. Būtina visiems asmenims nuo 40 m. amžiaus, ypač sergančiųjų glaukoma šeimos nariams, bent kartą per metus pasitikrinti akispūdį bei regos nervo būklę. Kilus įtarimui, diagnozuoti ligą padės detali specializuota akių gydytojo konsultacija. Negydant glaukomos, galima apakti.  Kiekvienas sergantis gali išsaugoti savo regėjimą.

Kontaktiniai lęšiai: kada galima apakti

Šiandien daugybė žmonių sutrikusiam regėjimui koreguoti renkasi kontaktinius lęšius. Tačiau ekspertai perspėja: neteisingi lęšių nešiojimo įpročiai ir jų pirkimas iš nepatikimų šaltinių gali sukelti rimtų akių sveikatos problemų.
Apie tai, kad prieš įsidedant ar išsiimant kontaktinius lęšius privaloma švariai nusiplauti rankas, šiandien žino jau kone visi. Tačiau to neužtenka – netinkami higienos įpročiai vis dar sukelia rimtų akių problemų. Dažniausiai pasitaikančios – akių infekcijos.

Anksti pastebėjus infekcijos požymius, ją galima išgydyti vaistais. Tačiau negydoma infekcija gali pakenkti ragenai, palikti randą, o sunkiai apleista – gali baigtis itin dideliais nemalonumais.

„Kontaktiniai lęšiai yra medicininė priemonė (angl. medical device), todėl jiems taikomi specialūs reikalavimai, kurių privalu laikytis“, – primena gydytoja oftalmologė Jolita Vailionienė.

Pavojingas sąlytis su vandeniu

Pasak gydytojos J. Vailionienės, populiariausių klaidų sąraše – maudymasis duše, pirtyje ar vandens telkiniuose, neišsiėmus kontaktinių lęšių. „Akiai pakenkti gali ne tik dirginantys muilo ar šampūno likučiai. Pavojai slypi ir pačiame vandenyje – tai mikroorganizmai, kurių gali būti net ir geriamąjame vandenyje. Pavyzdžiui, ant akies paviršiaus patekę vienaląstės amebos acanthamoeba gali nepataisomai sužaloti rageną. Pirmą kartą ši diagnozė nustatyta 1973 m. 90 proc. šių susirgimų atvejų susiję su kontaktiniais lęšiais“, – sako optikos tinkle dirbanti gydytoja oftalmologė.

Dėl tos pačios priežasties jokiais būdais negalima lęšių plauti ar laikyti vandenyje. Vandeniu negalima skalauti ir lęšių dėkliuko – tik lęšių tirpalu, išsausinant servetėle. Dėkliukus rekomenduojama keisti kas tris mėnesius.

Moderniausios Europoje lęšių gamyklos ieškokite Lietuvos kaime

„Tikrai taip“, – paklaustas, ar dabar lietuviams atpigs progresiniai lęšiai, užtikrino 56 naujas darbo vietas sukursiančios gamyklos direktorius Vytautas Tuminas. „Mes užsiauginome trečią koją ir dabar tvirtai stovime ant žemės“, – atidarant unikalią lęšių gamyklą „Baltic Optical Dimension“ Gruopstų kaime (Trakų r.) sakė „Global BOD Group“ valdybos pirmininkas Vidmantas Janulevičius.

Beveik prieš metus, 2014 m. pavasarį, viena lyderiaujančių Vokietijos kompanijų „Schneider“ pasirašė sutartį su „BOD Group“ dėl modernios akinių lęšių apdirbimo linijos MODULO įrengimo. 2015 m. vasario 19 d. Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius, oficialiai įjungus liniją, paleido į ją pirmąjį lęšį.

„BOD Group“, ligi šiol galėjusi pasigirti, kad optinius diskus pradėjo gaminti pirmoji Rytų Europoje, kad moderniausią saulės elementų gamyklą įrengė pirmoji Baltijos šalyse, dabar žengė dar toliau – tokia moderni MODULO akinių lęšių gamybos linija MODULO yra pirmoji Europoje. Šiuo metu pasaulyje jų yra tik trys: viena Honkonge, antra – JAV, trečia – Gruopstų kaime, važiuojant nuo Vilniaus link Alytaus.

MODULO liniją kompanija „Schneider“ pristatė parodose tik prieš pusmeti, tad šiuo metu tai yra geriausia, ką galima rasti pasaulyje. Beveik visiškai automatinė 4,2 mln. eurų kainavusi gamykla per parą galės pagaminti iki 4000 progresinių akinių lęšių.

„Lietuva tikrai nebus pajėgi tiek lęšių pirkti, tačiau planuojame bent 75 proc. produktų eksportuoti. Pirmiausia tai bus Baltijos šalys, labai aktyviai kalbame su Lenkija ir, aišku, Skandinavija. Jau įdarbinome 15 žmonių, o iki 2017 m., kaip ir įsipareigojome, turėsime 56 darbuotojus, kurie aptarnaus visu pajėgumu dirbančią liniją“, – sakė gamyklos vadovas, UAB BRD generalinis direktorius V.Tuminas.

Norėtume paaiškinti, kad progresiniai akinių lęšiai toli gražu nėra tas pat kas įprasti lęšiai (kuriuos ši linija irgi galės gaminti). Progresinis lęšis turi skirtingų dioptrijų zonas, todėl žmogui pagal poreikį užtikrina gerą matymą įvairiu atstumu. Įsigijus akinius su tokiais lęšiais nebereikia turėti atskirų akinių skaityti ir vairuoti ar televizoriui žiūrėti – vieni jie tinka viskam.

plačiau
Naujos kartos lęšiai padės sugrąžinti puikią jaunatvišką regą

Mokslininkai sukūrė naujos kartus implantuojamus lęšius vyresnio amžiaus žmonėms, kurie padės išspręsti kataraktos, astigmatizmo, taip pat trumparegystės ir toliaregystės problemas, skelbia britų dienraštis „The Daily Telegraph“.

Daugeliui žmonių amžius atneša ir visą daug regos problemų, dėl kurių tampa vis sunkiau skaityti, vairuoti ir atlikti daug kitų kasdienių darbų.

Tačiau jas išspręsti padės neseniai sukurti implantuojami lęšiai, kurie sugrąžins puikią jaunatvišką regą. Verta paminėti, kad tai yra pirmi lęšiai, kurie išsprendžia iš karto kelias problemas. Juos galima implantuoti nesudėtingos operacijos metu.

Revoliuciniai lęšiai veikia esant bet kokiam atstumui ir bet kokiam šviesumui. Jie veikia labiau kaip kameros vaizdo mastelio keitiklis (zoom), o ne kaip įprastiniai multifokaliniai lęšiai, kurie turi tris skirtingus fokusavimo taškus.

plačiau
Sukurti kontaktiniai lęšiai su LED ekranu

Mokslininkai iš Prinstono universiteto (JAV) sukūrė technologiją, kuri leidžia spausdinti 3D spausdintuvu ant kreivų ir išpūstų paviršių. Apie tai praneša puslapis Medgadget.

Mokslininkams pavyko pasinaudoti 3D spausdintuvu ir ant kontaktinių lęšių atspausdinti LED ekraną. Lęšiams reikės išorinio maitinimo šaltinio, kad šie tinkamai funkcionuotų, todėl mokslininkams dar teks padirbėti ties šiuo aspektu.

Vis tik svarbiausias dalykas šiame išradime buvo pačios technologijos sukūrimas, kuri leidžia spausdinti ant įvairių paviršių: puslaidininkių nanodalelių, elastomerų, organinių polimerų, metalinių laidininkų ir įvairių šviesą atspindinčių medžiagų.

Technologiją vis dar būtina tobulinti, teigė mokslininkai, o kartu reikės gerai pagalvoti, kur visa tai bus galima panaudoti praktiškai. Tikimasi, kad išradimas galės būti panaudotas „išmaniuosiuose“ akiniuose, ypač dabar, kai šis nišinis rinkos segmentas sparčiai auga.